Lutrija

February 14, 2023

Kako porezi mogu utjecati na vaše dobitke na lutriji

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Mnogi bi se ljudi smatrali iznimno sretnima kada bi dobili na lutriji i mogli unovčiti svoj listić. Imajte na umu da porezi i drugi troškovi mogu smanjiti vašu zaradu, stoga nemojte još početi živjeti na visokoj nozi.

Kako porezi mogu utjecati na vaše dobitke na lutriji

Dobici od lutrije smatraju se redovnim prihodom i moraju se prijaviti Poreznoj upravi i državnim vlastima. Nagrade veće od 600 dolara moraju se prijaviti kao dohodak, baš kao i plaća ili plaća u vašoj poreznoj prijavi.

Ako igrate lutriju ili vas samo zanima kako lutrija utječe na vaše poreze, čitajte dalje.

Koji čimbenici utječu na poreze na dobitke na lutriji

Postoji zamršena jednadžba koja uračunava vaš godišnji dohodak i iznos državnog poreza na dohodak koji izdvajate. Država će dobiti između 24 i 37 % vašeg jackpota. Porezno opterećenje će se, međutim, odrediti prema sljedećem:

  • Ostvarena zarada: Vaša porezna stopa temeljit će se na ukupnoj vrijednosti vaše nagrade. Svaki dobitak iznad 599,99 USD smatra se prihodom i podliježe poreznoj stopi od 24%.
  • Individualna zarada: Iznos koji osvojite smatra se prihodom za porezne svrhe. Ako imate najvišu poreznu stopu, 37% vašeg prihoda i dobitaka bit će oporezovano.
  • Kako se preuzimaju nagrade: Vaša novčana nagrada može vam biti podijeljena u jednom iznosu ili raspoređena tijekom godina. Možda ćete morati platiti više poreza ako uzmete paušalni iznos umjesto anuiteta.

Donošenje odluke između anuiteta i paušalne isplate

Zamislite da ste sretni dobitnik nagrade Mega Millions od 1,2 milijarde dolara. Slijede neki od načina na koje bi na vaše poreze mogao utjecati način koji odaberete za primanje dobitaka na lutriji:

Paušalne isplate

Moguće je da bi se najviši porezni razred koji je na snazi za tu godinu primijenio na vaše dobitke na lutriji ako biste ih primili sve odjednom. Možda podliježete poreznoj stopi od 37% jer je vaša nagrada od 1,2 milijarde USD više od praga za najviši porezni razred (539 901 USD + za pojedinačne podnositelje i 647 851 USD + za zajedničke podnositelje).

Pojedinačna osoba koja prima paušalni iznos od 1,2 milijarde dolara i ima oporezivi prihod od 50.000 dolara imala bi ukupni prihod od 1.200.050.000 dolara u tekućoj poreznoj godini. Vaša zarada iznad 539,90 USD podliježe poreznoj stopi od 37%, a vaš prihod ispod određene referentne vrijednosti podliježe nižim poreznim stopama.

Ogroman porezni račun od 444 322 275 dolara mogao bi biti u vašoj budućnosti. Gledajući s vedrije strane, samo je višak iznad praga podlijegao poreznoj stopi od 37%.

Isplate rente

Alternativno, ako ste zabrinuti zbog plaćanja pozamašnog iznosa poreza, razmislite o primanju novčane nagrade u ratama tijekom nekoliko godina. Pretpostavimo da unovčavate svoju nagradu svake godine tijekom 40 godina. To znači 30.000.000 $ godišnje plus vaših 50.000 $. Iako pozamašna, to ipak nije beznačajna svota. Međutim, možete raspodijeliti plaćanje poreza umjesto da izvršite jednu veliku uplatu.

Možete izvršiti godišnju uplatu od 11,224,754 USD umjesto jednokratne uplate od 444,322,275 USD. Najviša moguća stopa i dalje se plaća kada je jackpot iznimno velik, kao u ovom slučaju. Ali ako je manji, možda biste mogli smanjiti poreznu stopu.

Porezi na nasljedstvo i imovinu

Novčana nagrada na lutriji smatra se dijelom imovine dobitnika. Kao rezultat toga, vaša će imovina podlijegati porezu na nasljedstvo (IHT) ako umrete. Vaša imovina se može sastojati od novca, zemlje ili drugih dragocjenosti.

Sadašnja stopa od 40% za porez na nasljedstvo je izuzetno visoka. Kvaka je u tome što porez plaćate samo na zarade iznad određenog praga. To se naziva porezna olakšica na nasljedstvo.

Ako je vrijednost vaše imovine manja od ovog praga, vaši nasljednici neće morati podnijeti poreznu prijavu. No, svejedno to moraju prijaviti poreznoj upravi.

Porez na darove

Novčana nagrada dana kao dar podliježe IHT-u. Kako biste izbjegli plaćanje poreza na nasljedstvo na darove napravljene od vaših dobitaka, morate slijediti ove smjernice:

  • Više od sedam godina prije smrti
  • nečijem civilnom partneru ili supružniku
  • U granicama godišnjeg džeparca vaše zemlje

S nagradnim fondovima treba postupati pažljivo

Izgledi za osvajanje jackpota smanjuju se kada kombinirate novac s drugima za kupnju više ulaznica. Međutim, i dalje ćete morati platiti porez na dohodak po stopi koja se primjenjuje na udio novčane nagrade koji dobijete. Morate biti sigurni da imate dokaz da puni jackpot nije vaš ako planirate preuzeti nagradu u ime svih u vašem skupu.

Ako prikupite cijeli profit i zatim ga podijelite svima ostalima, porezna tijela mogu vjerovati da dajete prihod, što bi moglo rezultirati porezom na darove. Porez na prihod po odbitku od ukupnog novčane nagrade također može biti vaša odgovornost. Napravite pismeni ugovor u kojem je naveden udio svakog sudionika u skupu i sačuvajte kopiju za relevantno porezno tijelo.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Simptomi mogu utjecati na naš svakodnevni život, ali liječenje je dostupno!
2024-05-20

Simptomi mogu utjecati na naš svakodnevni život, ali liječenje je dostupno!

Vijesti