Lutrija

December 6, 2022

Povijest lutrije

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Lutrije imaju dugu povijest. Zapravo, moderni online lutrije, sa svojim neodoljivim crtama, svi potječu iz drevne prakse izvlačenja ždrijebom. Iako se iskustvo s lutrijom znatno razvilo tijekom godina, osnove koje se mogu pratiti unazad do rane ljudske civilizacije ostaju nepromijenjene.

Povijest lutrije

Razumijevanje podrijetla same riječi, lutrija, može pomoći u praćenju loze raznih lutrijskih igara kroz stoljeća. Za početak, svjetska lutrija posuđena je od nizozemske riječi "lot", što znači "sudbina", koja izričito opisuje što te igre na sreću podrazumijevaju.

Drevne lutrijske igre

Iako naziv može imati nizozemsku vezu, postoji dovoljno dokaza da su lutrijske igre postojale mnogo prije nego što su Nizozemci skovali taj izraz u 15. stoljeću. Povijesni dokazi potvrđuju da lutrije postoje više od 2000 godina.

Prva lutrijska igra može se pratiti u Kini, "igra bijelog goluba" organizirana u Zapadnoj dinastiji Han ili dinastiji Qin. Drevna igra može se usporediti s današnjim Kenoom. Kinezi su u to vrijeme golubovima pričvršćivali papire koji su rezultate dostavljali na udaljena mjesta.

Postoje i dokazi koji to pokazuju popularne su bile i lutrije u starom Rimu. Međutim, loto igre bile su isključivo za elitu. Ove su se lutrije igrale tijekom posebnih večera, gdje su sretni dobitnici bili prikazani darovima od domaćina. 

Za vrijeme vladavine Cezara Augusta građanima je također bilo dopušteno sudjelovati u lutriji s ratnim plijenom koji se nudio kao novčana nagrada. Dio prihoda od te lutrije bio je usmjeren za izgradnju Rimskog Carstva.

Srednjovjekovne lutrijske igre

Iako su lutrije postojale u davnoj povijesti, tek su se pojavile oko 15. stoljeća u Belgiji i Nizozemskoj. U to vrijeme vijest o ovoj 'novoj igri' brzo se proširila susjednim europskim zemljama. Ubrzo su se lutrije ponovno pojavile u Italiji. Venecija, Rim i Firenca među prvim su talijanskim gradovima koji su organizirali lutriju. 

Nadležna vlast je ove igre na sreću vidjela kao priliku za prikupljanje novca za financiranje infrastrukturnih projekata. Također postoje zapisi da neki pojedinci igraju igre temeljene na ždrijebu, nudeći razne nagrade, uključujući gotovinu, robu i nekretnine.

U Engleskoj, kraljica Elizabeta I. zaslužna je za organiziranje prve nacionalne lutrije 1566. Kraljica je bila izravno uključena u lutriju 1956. godine. Izvlačenje je obavljeno 1959. godine, gdje je 10.000 nagrada podijeljeno sretnim dobitnicima, a kraljica je sama birala pobjedničke loptice.

Rane lutrije

Trend lutrije pojavio se u Francuskoj 17., s gradovima i malim grupama koje su organizirale lutrije u pokušaju prikupljanja sredstava za ponovnu izgradnju objekata. Međutim, kralj Luj XVI., svjestan potencijalnih prijetnji koje predstavlja neregulirano kockanje, odlučio je zabraniti sve lutrijske igre u zemlji, zamijenivši ih nacionalnim lutrijom.

Portugal je druga zemlja koja je uskočila u trend lutrije u 18. stoljeću, stvarajući Loteria Clasica. U Španjolskoj je prva lutrija, El Gordo, provedena 1812. Zanimljivo je da ova španjolska postoji do danas, obično se održava oko Božića.

Moderni loto

Vjeruje se da je povijest modernog lota započela tijekom 1880-ih. Do toga je došlo kada su mnoge zemlje počele uvoditi državne lutrije. I kao takvo, lako je pratiti evoluciju lutrijskih igara nakon ove točke.

Što se tiče regulacije industrije, zakoni se s vremenom poboljšavaju. Također, nagrade su s vremenom postajale sve bolje. Kao takve, lutrije su se proširile po cijelom svijetu, sa većina zemalja ima svoju verziju igre loto.

U 21. stoljeću lutrije su postale mainstream, posebno s pojavom online lutrija. Od gigantske američke lutrije Mega Millions, Powerball i Swedish Lotto do izvlačenja Mega -Sena u Brazilu, očito je da lutrije i dalje privlače velik interes kao i uvijek.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Simptomi mogu utjecati na naš svakodnevni život, ali liječenje je dostupno!
2024-05-20

Simptomi mogu utjecati na naš svakodnevni život, ali liječenje je dostupno!

Vijesti