Scatch kartica

January 10, 2023

Kartice za struganje ili lutrija: Što je bolje kladiti se

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserLuka NovakLocaliser

Jeste li se ikada zapitali nude li srećke za struganje ili lutrija bolje šanse? Kartice za struganje su ugodne i mogu se osvojiti bez ikakvih troškova. To su igre na sreću, stoga mnogi preferiraju igre temeljene na vještinama, osobito online.

Kartice za struganje ili lutrija: Što je bolje kladiti se

Lutrija nudi veću zaradu od srećki za struganje. Nažalost, izgledi za dobitak na lutriji astronomski su niski i vrlo je mala vjerojatnost da ćete to ikada učiniti. S druge strane, kartice za struganje imaju znatno manje jackpotove, ali češće isplate. Stoga su karte za struganje financijski bolja oklada od igranja lutrije.

Ovaj članak objašnjava kako funkcioniraju kartice za struganje, izgledi za dobitak, koliko možete osvojiti i kako ćete biti plaćeni ako pobijedite.

Što su kartice za struganje?

Karte za struganje, poznate i kao strugalice ili grebalice, vrsta su igre na sreću koja je slična lutriji, ali je znatno lakša za igranje i nudi brze dobitke. Igre struganja zbog toga se ponekad nazivaju instant igrama.

I dizajni i igre koje se igraju s kartama za struganje mogu biti raznolike. Ipak, postupak osvajanja kartice za struganje isti je bez obzira na proizvod: jednostavno sastružite srebrnasti premaz da biste otkrili svoju nagradu.

U većini slučajeva nagrade koje nude srećke za struganje nisu ni blizu usporedive s onima koje nude jackpotovi na lutriji. Dobici počinju s jednim dolarom i mogu doseći ukupno milijune dolara.

Lako je doći do igara za struganje jer ih možete kupiti na bilo kojoj benzinskoj crpki ili trgovini na uglu. Dok cijena srećke može ići čak do 1 €, vrijednost nekih srećki za struganje može doseći čak 100 €. Skuplje karte obično imaju veće nagrade povezane s njima.

Kako se to može usporediti s lutrijom?

Lutrije često uključuju odabir brojeva iz unaprijed određenog skupa do 69 znamenki.

Nakon što donesete odluku, morat ćete ispuniti igraći listić s odabranim brojevima i dati ga predstavniku lutrije. Službenik će unijeti vaše izbore u računalni sustav, koji će zatim ispisati srećku koja odgovara vašem listiću.

Izvlačenja lutrije obično se odvijaju dva puta tjedno, obično subotom i srijedom. Službenici lutrije tijekom izvlačenja koriste specijalizirani stroj s unaprijed napunjenim kuglicama koje nose sve brojeve.

Kuglice se nasumično puštaju iz stroja. Dobit ćete jackpot ako se svi brojevi ispisani na vašem listiću točno podudaraju s brojevima ispisanima na jednoj od kuglica koje je stroj izbacio. Redoslijed u kojem se brojevi pojavljuju na vašem listiću nije bitan.

Ako više od jedne osobe pogodi dobitne brojeve, pot će se proporcionalno podijeliti između njih. Ako nema sretnog dobitnika, jackpot se povećava do sljedećeg izvlačenja. Veći jackpot obično znači da će više ljudi sudjelovati u sljedećem izvlačenju u nadi da će osvojiti dio kolača.

Koje su šanse?

Kartice za struganje i igre lutrije temelje se isključivo na slučaju. Kada igrate igru na sreću, nemate kontrolu nad rezultatima u usporedbi s igrama spretnosti.

Poznavanje omjera prije klađenja pomoći će vam da donesete utemeljeniju odluku. Lutrija i karte za struganje i dalje se naširoko igraju jer pružaju mogućnost osvajanja znatnih svota novca uz mala ulaganja.

Šanse za struganje

Dvije glavne komponente određuju šanse za struganje. Za svaku igru postoji određeni broj ulaznica za prodaju i određeni broj nagrada.

Na primjer, ako se proizvede 20.000.000 listića i ponudi 6.000.000 jackpotova, ukupne šanse za dobitak su 1 prema 3,33. Šanse za osvajanje nagrade variraju kada se ulaznice prodaju i eliminiraju iz izvlačenja.

Kao uslugu svojim klijentima, nekoliko lutrijskih organizacija javno objavljuje tražene i nepreuzete iznose nagrada sa svojih kartica za struganje. To vam može pomoći da odlučite želite li ili ne kupiti određenu karticu dopuštajući vam. Ovo možete koristiti za procjenu koliko je mjesečnih jackpotova još dostupno.

Igre i broj nagrada također mogu utjecati na izglede. Općenito, izgledi za osvajanje glavne nagrade su 1 prema milijun, dok su izgledi za osvajanje jedne od nižih nagrada 1 prema 3,33.

Cijena ulaznice ovisit će o iznosu novca koji se može osvojiti; neki imaju glavnu nagradu od 100.000 €, dok drugi, poput 200x množitelja, imaju glavnu nagradu od 2.000.000 $. Trošak srećke obično raste proporcionalno vrijednosti dobitka na kartici za struganje.

Omjeri na lutriji

Dobitak na lutriji ovisi o dva faktora: veličini fonda i minimalnom broju odgovarajućih znamenki potrebnih za traženje nagrade. Uzimajući za primjer kanadski loto 6/49, šanse za dobitak na lutriji temelje se na podudaranju 6 brojeva iz skupine od 49. Što više brojeva spojite, to su vam šanse manje.

Jackpot igre Lotto 649 počinje s 5 milijuna dolara i raste dok netko ne osvoji. Izgledi za pobjedu su 1 prema 13.983.816. Da biste pobijedili, morate odabrati 6 od 6 brojeva iz skupa od 49. Osim toga, ako više od jednog pojedinca pogodi jackpot podudaranjem svih šest brojeva, novac se ravnomjerno dijeli.

Pogađanje pet brojeva ima vjerojatnost 1 prema 55 492, iako je isplata obično vrlo niska. U biti, vjerojatnost dobitka na lutriji je 1 prema 14 milijuna, a ne postoje strategije za poboljšanje tih izgleda. I koeficijenti i cijene ulaznica i isplate iznimno su raznoliki. Vjerojatnost dobitka proporcionalna je broju prodanih listića i broju brojeva koji se moraju spojiti.

Bijele kuglice u Powerballu i Mega Millionsu dolaze u setovima od 69 odnosno 70 kuglica. Dakle, šanse za osvajanje Powerball jackpota su 1 prema 292,2 milijuna, što je blago bolje od izgleda Mega Millionsa od 1 prema 302,5 milijuna.

Šanse za osvajanje Powerballa doista su razumnije. Međutim, izgledi za osvajanje bilo kojeg jackpota mnogo su manji od izgleda da vas pogodi munja ili da vas pojede morski pas.

Jesu li strugalice bolje od lutrije?

Lutrija isplaćuje više od nagrada na srećkama za struganje, ali dobitak na lutriji je velika šansa. Za usporedbu, šanse za struganje u najgorem slučaju su 1 prema 12.

Lutrije i srećke za struganje dijele istu značajku u kojoj se najčešće osvajaju manje nagrade. Vaše šanse da odaberete pravi broj iz niza od šest su veće od onih da odaberete svih šest. 

Kartice za struganje imaju veliku razliku u broju ispisanih kartica za najniže nagrade u usporedbi s brojem ispisanih kartica za najveće nagrade. Kao rezultat toga, većina struganja s pobjednikom ispunjavat će uvjete samo za manje iznose.

Razumljivo je da ako su izgledi za osvajanje bilo koje nagrade na lutriji ili kartici za struganje jedan prema dvadeset četiri odnosno jedan prema dvanaest, tada je velika vjerojatnost da ćete osvojiti nagradu ako barem jednom kupite jednu od ovih igara svakih dvanaest kupovina.

Ne zaboravite da je nagrade od 2 € najlakše osvojiti. Zato će vam izgledi 1 prema 24 i 1 prema 12 vjerojatno donijeti neto 2 € ako pobijedite. Također sugerira da ćete, ako uložite isti iznos novca u srećke i struganje, udvostručiti svoj novac na potonjem.

About the author
Aishwarya Nair
Aishwarya Nair

Aishwarya Nair, prozvana "Lotto Lorekeeper" na LottoRankeru, koristi svoje pedantne istraživačke vještine i kulturnu dubinu iz Kerale u Indiji kako bi rasvijetlila globalni fenomen lutrije. Opremljena istančanim osjećajem za detalje i sklonošću podacima, zaranja duboko u svijet lutrije, otkrivajući skrivene dragulje i uzorke u trendu.

Send email
More posts by Aishwarya Nair

Najnovije vijesti

Potrošnja na lutriju diljem svijeta: trendovi i utjecaji
2023-11-21

Potrošnja na lutriju diljem svijeta: trendovi i utjecaji

Vijesti