Lutrije u različitim zemljama

Novosti

2022-08-09

Lutrija je prisutna u mnogim zemljama više od jednog stoljeća. Vlade su ih koristile za prikupljanje prihoda za različite projekte, ali i za zabavu svojim ljudima. U većini mjesta, lutrija nije bila mrštena kao drugi oblici kockanja. Do danas su lutrije još uvijek vrlo popularne diljem svijeta. Internet ih je učinio još praktičnijim sada kada igrači mogu pristupiti lutriji čak i izvan svojih zemalja. Ovdje su neke od najvećih lutrija diljem svijeta po zemljama.

Lutrije u različitim zemljama

Australija

Operateri lutrije u Australiji imaju sreće da dobiju licence na teritorijskoj ili državnoj razini. Zemlja ima i privatni sektor i lutrijske tvrtke u vlasništvu države. Prva australska lutrija održana je u Sydneyu 1880-ih.

Iako je privatna nagradna igra brzo zabranjena, australska vlada je 1916. godine pokrenula Zlatni kovčeg Art Union. Lutrija je osnovana kako bi se prikupio novac za projekte i dobrotvorne svrhe.

Danas lutrijama u Australiji upravlja Tatts Group pod državnom licencom na svakom teritoriju ili državi. Samo Zapadna Australija ima iznimku. Online lutrijska prodaja dopuštena je u Australiji, a Jumbo Interactive i Netlotto Pty su licencirani preprodavači. U zemlji se provode i zdravstvene lutrije. Najviša nagrada na lutriji u zemlji je 112 milijuna australskih dolara iz lutrije OZ osvojene 6. studenog 2012.

Ujedinjene države

Sjedinjene Države nemaju nikakvu nacionalnu lutriju. To je zato što postojanje lutrije u zemlji podliježe zakonima svake države. Do 2011 Sjedinjene Države su imale ukupno 43 lutrije osnovana u 43 različite države, jednoj u Puerto Ricu, Američkim Djevičanskim otocima i Distriktu Columbia.

Powerball je stvoren za stvaranje vrlo velikih jackpotova s Oregon, Kansas, Lowa, West Virginia, District of Columbia, Missouri i Rhode Island koji su njegovi članovi. The Big Game, sada poznata kao Mega Millions, još je jedna velika multijurisdikcijska igra koju su 1996. osnovali Illinois, Massachusetts, Georgia, Virginia, Michigan i Maryland kao njeni čarter članovi. Powerball je dostupan u 44 jurisdikcije, a Mega Millions u 43 jurisdikcije. Wild Card 2 i Hot Lotto također su glavne lutrije u SAD-u. Powerball lutrija drži rekord najvećeg jackpota ikada. Nagrada je iznosila nevjerojatnih 1586,4 milijuna dolara.

Indija

Igre lutrije u Indiji kontroliraju državne vladine organizacije. Oni slijede pravila i propise koje je postavila savezna vlada. Privatne lutrije su zabranjene u korist državnih lutrija. Kerala, Sikkim, Goa i Punjab vode neovisne odjele lutrije. Oni provode izvlačenja bumper lutrija i tjedne izvlačenja lutrije.

Državna lutrija sada je legalna u 13 država Indije. Državne lutrije Kerala ostvarile su najveću dobit od 788,42 milijuna Rs u razdoblju 2013.-2014. Odjel ima više od 100.000 maloprodajnih prodavača i preko 35.000 ovlaštenih agenata. Iako svaka država vodi lutrije u skladu sa svojim pravilima i propisima, Indija zahtijeva da osoba ima 18 godina ili više da bi sudjelovala u lutriji. Neki igrači u državama u kojima je igranje lutrije zabranjeno traže online alternative.

Ujedinjeno Kraljevstvo

The Ujedinjeno Kraljevstvo ima jednu Nacionalnu lutriju. Nacionalna lutrija ima igre kao što su Lotto Hotpicks, Thunderball, EuroMillions i Lotto. EuroMillions se igra na europskoj osnovi. Nacionalnu lutriju vodi Nacionalna lutrijska komisija na osnovi franšize. Sada ga drži Camelot Group.

Nedavno se pojavila Zdravstvena lutrija, nova privatna lutrija. Na pojavu uvelike utječe najnovija tehnologija koja ljudima omogućuje igranje lutrije iz udobnosti svojih domova. Ostale nove lutrije u Ujedinjenom Kraljevstvu su 49s i People's Postcode Luttery. EuroMillions je stekao ime držeći najveći europski jackpot ikad osvojen.

Najnovije vijesti

Trebate li angažirati odvjetnika za lutriju ako dobijete na lutriji?
2023-02-28

Trebate li angažirati odvjetnika za lutriju ako dobijete na lutriji?

Novosti