Ulaznice za lutriju: kamo ide prihod?

Vijesti

2022-10-11

Trošenje novca od srećke nije samo isplata dobitaka, suprotno onome što mnogi ljudi misle; nadilazi samo to. Na primjer, rijetko koji ljubitelji lutrije razmišljaju o centrima za starije osobe u Pennsylvaniji, učionicama javnih škola na Floridi ili stazama u Coloradu. 

Ulaznice za lutriju: kamo ide prihod?

I dok se specifični sustavi lutrije razlikuju od jedne države do druge, stvarnost je da svaka država kanalira dio prihoda od prodaje ulaznica u jedinstvene svrhe.

Raspodjela prihoda od srećki

Postoje tri glavne kategorije prihoda od lutrije. To uključuje distribuciju u države u kojima se ulaznice prodaju, režijske troškove te dobitke i provizije koje se plaćaju dobitnicima i trgovcima ulaznicama.

Kvar

Općenito, između 50 do 60% od listić lutrije prodaja se isplaćuje dobitnicima, uključujući dobitnike malih nagrada i one koji su osvojili jackpot. Provizije za trgovce ulaznicama, uključujući karte za manje nagrade i jackpotove, dobivaju oko 5% prihoda. Ali lutrije imaju operativne troškove, kao što su naknade dobavljača, reklame i plaće osoblja, koje moraju podmiriti. Za to je potrebno 10% ili tako nešto. Preostali prihod dijeli se između država sudionica, na temelju dogovorenog modela, koji bi mogao biti broj prodanih ulaznica.

Kako države koriste sredstva lutrije

Kao što je već spomenuto, svaka država odlučuje kako će koristiti svoj novac. Iako sredstva u većini slučajeva idu u javno obrazovanje, mnoge države također ih posvećuju drugim ciljevima. Naravno, postoje mnoge lutrije diljem svijeta, a svaki od njih ima jasne smjernice kako se novac troši. 

Na primjer, 50% od prodaje ulaznica Powerball i Mega Millions ide dobitnicima na lutriji. To znači da preostalih 50% ide na administraciju lutrije, pravne troškove, provizije trgovaca na malo i druge uzroke koje odredi država (dobrotvorne svrhe, stipendije itd.).

U Coloradu se dobrotvorna sredstva dijele raznim zakladama i organizacijama čiji je cilj očuvanje divljih životinja u državi. Stoga podržavaju divlje životinje kad god igrač kupi listić lutrije Colorado. U slučaju Floride, neobjavljeni iznos od prodaje lutrijskih listića ide u državni fond za unaprjeđenje obrazovanja. U dogovoru s Ministarstvom obrazovanja Floride, državno zakonodavno tijelo odlučuje kako se novac troši.

Texas je još jedna država koja javno obrazovanje smatra dobrim ciljem. Kao rezultat toga, sektor je primio više od 22 milijarde dolara kao donacije od lutrije od 1997. U Indiani, prihodi od lutrije idu u fond Build Indiana, koji pomaže u pokretanju projekata usmjerenih prema organizacijama za starije osobe/djecu, nadogradnji infrastrukture i očuvanju povijesnih građevina unutar države.

S prihodima prikupljenim od prodaje listića lutrije Pennsylvanije, država je potrošila najmanje milijardu dolara na nekoliko inicijativa usmjerenih na pomoć starijim osobama, uključujući njihove usluge skrbi i besplatan prijevoz.

Treba li sudjelovati u igrama lutrije?

Pa, odgovor na ovo pitanje ovisi o tome zašto netko igra lutriju. Iako ima onih koji igraju igre na sreću iz zabave, neki to čine u nadi da će osvojiti jackpot ili barem osvojiti dobitak, koliko god mali bio. 

Za one koji igraju lutriju kako bi osvojili novac, postoji jedna stvar koju treba zapamtiti; njihove šanse za pobjedu su manje nego što mogu zamisliti. Lutrije su igre na sreću, tako da nitko ne može učiniti ništa što bi moglo utjecati na ishod. Ako se netko ne može nositi s gubicima, onda nema potrebe kupovati srećke.

Što je s onim igračima koji igraju iz zabave i slažu se s gubicima? Pa, lutrija je namijenjena ovoj vrsti ljudi. Štoviše, budući da mnogi sustavi lutrije usmjeravaju znatan dio prihoda od ulaznica u dobre svrhe, igrači se mogu utješiti činjenicom da njihov novac ide nekome pomoći čak i ako izgubi. Stoga se isplati igrati lutriju za one koji imaju dobronamjerna srca.

Najnovije vijesti

BetGames lansira svoju inauguralnu online igru ​​lutrije Instant Lucky 7
2023-08-07

BetGames lansira svoju inauguralnu online igru ​​lutrije Instant Lucky 7

Vijesti