Vijesti

October 27, 2023

Revolucioniranje računalnog vida: Snaga LLaVA i finog podešavanja

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserLuka NovakLocaliser

Nedavno sam zaronio u svijet računalnog vida i otkrio uzbudljiv model vizualnog jezika koji se zove LLaVA. Ovaj je model revolucionirao proces učenja modela da prepozna specifične značajke na slici.

Revolucioniranje računalnog vida: Snaga LLaVA i finog podešavanja

Tradicionalno, obuka modela da prepozna boju automobila na slici zahtijeva naporan proces obuke od nule. Međutim, s modelima kao što je LLaVA, sve što trebate učiniti je potaknuti ga pitanjem poput "Koje je boje auto?" i eto! Dobit ćete svoj odgovor, u stilu nule.

Ovaj pristup odražava napredak koji smo vidjeli u polju obrade prirodnog jezika (NLP). Umjesto obučavanja jezičnih modela od nule, istraživači sada fino podešavaju unaprijed obučene modele kako bi odgovarali njihovim specifičnim potrebama. Slično tome, računalni vid ide u istom smjeru.

Zamislite da možete izvući vrijedne uvide iz slika jednostavnim tekstualnim upitom. A ako trebate poboljšati performanse modela, malo finog podešavanja može učiniti čuda. Zapravo, moji su eksperimenti pokazali da fino ugođeni modeli mogu čak i nadmašiti one uvježbane od nule. To je kao da imate najbolje od oba svijeta!

Ali ovdje je stvarna promjena: temeljni modeli, zahvaljujući svojoj opsežnoj obuci na ogromnim skupovima podataka, posjeduju izvanredno razumijevanje prikaza slika. To znači da ih možete fino podesiti sa samo nekoliko primjera, eliminirajući potrebu za prikupljanjem tisuća slika. Zapravo, mogu čak i učiti iz jednog jedinog primjera.

Brzina razvijanja još je jedna prednost korištenja tekstualnih upita za interakciju sa slikama. Ovim pristupom možete brzo izraditi prototip računalnog vida u nekoliko sekundi. Brz je, učinkovit i donosi revoluciju u ovom području.

Dakle, krećemo li se prema budućnosti u kojoj temeljni modeli preuzimaju vodstvo u računalnom vidu ili još uvijek postoji mjesto za obuku modela od nule? Odgovor na ovo pitanje će oblikovati budućnost računalnog vida.

PS Želio bih besramno priključiti svoju open-source platformu pod nazivom Datasaurus. Iskorištava snagu modela vizualnog jezika kako bi inženjerima pomogao da brzo izvuku uvide iz slika. Želio sam podijeliti svoja razmišljanja i započeti razgovor o budućnosti računalnog vida. Razgovarajmo!

About the author
Aishwarya Nair
Aishwarya Nair

Aishwarya Nair, prozvana "Lotto Lorekeeper" na LottoRankeru, koristi svoje pedantne istraživačke vještine i kulturnu dubinu iz Kerale u Indiji kako bi rasvijetlila globalni fenomen lutrije. Opremljena istančanim osjećajem za detalje i sklonošću podacima, zaranja duboko u svijet lutrije, otkrivajući skrivene dragulje i uzorke u trendu.

Send email
More posts by Aishwarya Nair

Najnovije vijesti

Potrošnja na lutriju diljem svijeta: trendovi i utjecaji
2023-11-21

Potrošnja na lutriju diljem svijeta: trendovi i utjecaji

Vijesti