Vaš vodič za Lottery Payout Options 2024

Dakle, dobili ste na lutriji zlatni listić. Kad je riječ o "problemima koje je bolje imati nego ne", odabir načina na koji želite da vam se dodijeli nagrada na lutriji nalazi se među nekima od najboljih.

Ako ste sretni dobitnik lutrije, možete izabrati da vam se dobitak isplati kao anuitet ili kao jednokratni iznos. Koji je izbor bolji? To je nešto što se temelji na vašem jedinstvenom skupu okolnosti. U ovom ćemo vodiču proći kroz prednosti i nedostatke svake alternative, a zatim ćemo vam pomoći da odaberete put koji će vam donijeti najviše uspjeha.

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Što se događa kada dobijete na lutriji?

Što biste trebali očekivati ako se brojevi na vašoj listići podudaraju s onima na ekranu? Na kraju, kako ćete preuzeti svoju nagradu?

Nemojte žuriti po svoju nagradu odmah nakon što saznate da je vaša karta dobitna.

Dok poduzimate mjere za zaštitu svog dobitnog listića i identiteta, također je dobra ideja stupiti u kontakt s pouzdanim stručnjacima. Imati ih na svojoj strani može vam pomoći da upravljate svojim novostečenim novcem i spriječiti vas da morate napraviti bilo kakve velike prilagodbe u svom životu.

Kad se pročuje da ste se obogatili, bit ćete preplavljeni zahtjevima za donacijama od svih, od organizacija do davno izgubljenih prijatelja i obitelji, da ne zaboravimo financijske "stručnjake" koji se natječu za vaš posao. Provjerite možete li ostati anonimni i izbjeći bilo kakve kazne provjerom propisa.

Umjesto da date otkaz na poslu, kupite skupi stan, pokrenete kolekciju luksuznih satova ili uzmete mjesec dana slobodno za putovanje Europom, trebali biste se staviti u bolju poziciju i razmisliti o tome što želite postići. Sve te aktivnosti koje privlače pozornost natjerat će ljude da slušaju.

Nemojte činiti velike kupnje dok ne postavite svoje osobne i financijske ciljeve. Držite svoju potrošnju pod kontrolom za sada i uživajte u svom uspjehu na skroman način.

Ako još nemate oporuku, sada je izvrsna prilika da je sastavite i posvjedočite. Ako želite biti sigurni da je vaš novac siguran od prevaranata, još jedna stvar koju biste trebali učiniti je istražiti porezna pravila države u kojoj živite.

Možda ne vjerujete da je to moguće, ali netko iz vaše prošlosti, poput bivšeg supružnika ili bivšeg zaposlenika, mogao bi odlučiti ići na sud kako bi uzeo dio vaše zarade.

Kako funkcionira isplata na lutriji?

Prije nego što unovčite svoj dobitak još morate donijeti važnu odluku: hoćete li sada uzeti novac ili se odlučiti za anuitet? Prvo, definirajmo što svaka isplata uključuje kako bi vam ovaj vodič pomogao da donesete informiranu odluku.

Obično postoje dva načina za unovčavanje dobitka na lutriji: jednokratni iznos ili periodična plaćanja poznata kao anuitet.

Nekoliko faktora, poput vaše dobi, financijske stabilnosti i investicijskog iskustva, mogu vam pomoći da odaberete koji je izbor najbolji za vas. Pitanje je što je bolje? Najbolji postupak ovisi o individualnom ukusu i proračunskim ograničenjima, stoga birajte mudro.

Za usporedbu, anuitet je a serije plaćanja svake godine, dok je paušalni iznos jednokratni prijenos gotovine. Kada im se ponudi opcija, velika većina dobitnika na lutriji bira isplatu u gotovini. Primarna korist je to što su odmah gladni za svim novcem. Slobodni ste činiti što god želite s novcem.

Iako mnogi dobitnici na lutriji odbacuju opciju godišnjeg anuiteta, postoji jedna velika prednost postupnog prihvaćanja dobitaka: ona djeluje kao kartica za "dopunu". Opće je poznato da mnogi dobitnici na lutriji brzo potroše svoju sreću. Ako stvari ne budu išle dobro prve godine, i dalje ćete dobivati godišnju plaću i imati puno prilika za poboljšanje.

Koliko dugo je potrebno da dobijete isplatu od lutrije?

Svaka lutrija ima svoj raspored i način provjere listića i dodjele nagrada. Pravila za američke lutrije poput Powerball i Mega milijuni, pa čak i za lutrije na državnoj razini, razlikuju se od onih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rekavši to, nemate razloga za brigu. Možete očekivati da ćete novac koji vam dugujemo primiti u priličnom roku.

Međutim, postoji jedna konstanta: razdoblje tijekom kojeg morate obračunati svoju kartu. Bez obzira na to gdje ste kupili kartu, morate je potpisati kao dokaz da ste vlasnik.

Iako većina lutrijskih web stranica daju jednogodišnje razdoblje odgode za otkup nagrada, neki dopuštaju dobitnicima da posjeduju svoj novac do tri godine.

Čekanje se može činiti beskonačnim, ali zapamtite da je najbolje ako si ne žurite. Dobitak na lutriji mogao bi ugroziti vašu sigurnost. Pričekajte najmanje dva do tri mjeseca nakon što se početno uzbuđenje javnosti smiri prije nego što podignete svoj novac.

Imat ćete više vremena da smislite kako ćete ga dobiti i upravljati novcem, kao i pronaći profesionalni tim koji može pomoći vama i vašim voljenima da osigurate snažnu budućnost.

Koja lutrija daje najviše novca?

Pogledajmo parter - ili početni jackpot - jer postavlja presedan za pristojnu isplatu jackpota na lutriji. Početni jackpot je iznos na koji se jackpot dobitak na lutriji vraća nakon što je dobiven.

Za razliku od fiksnih jackpot nagrada, kao što je isplata Texas Cash Five od 25.000 $ ili glavna nagrada od 1 milijun $ u AU Australia Monday Lotto, lutrija s početnim jackpotom može se nastaviti povećavati sa svakim prevrtanjem sve dok ne dosegne gornju granicu lutrije ili ne bude izvučen.

Sjedinjene Države i Europa dom su najvećih svjetskih početnih lutrijskih jackpotova. I američki Powerball i Mega Millions jackpotovi najveći su na svijetu. Jackpot za obje lutrije prelazi na novi iznos od oko 20 milijuna dolara kad god se osvoji.

Najveći dobici u nekoliko lutrija nemoj ni uspoređivati s ovim! Važno je zapamtiti da se o oglašenom jackpotu službeno odlučuje prodajom igara i kamatnim stopama te se objavljuje prije svakog izvlačenja.

EuroMillions, paneuropski fenomen, može se pohvaliti drugim najvećim jackpotom ikada ponuđenim. Jackpot počinje sa 17 milijuna eura i povećava se putem prevrtanja dok ne dosegne svoj maksimalni limit.

Još jedan paneuropski favorit, EuroJackpot, s trećim po veličini početnim jackpotom. Ova lutrija ima početni jackpot od 10 milijuna eura, pristojne šanse za pobjedu, i znatnu bazu obožavatelja, stoga se nagrada često osvaja daleko prije nego što dosegne svoju gornju granicu.

Koja je opcija isplate na lutriji najbolja?

Kao što je gore spomenuto, obje lutrijske isplate imaju svoje prednosti. Ovdje ćemo iznijeti prednosti i nedostatke svake opcije isplate.

Opcija paušalne isplate

Dobitnici mogu prihvatiti jednokratnu isplatu u gotovini. U slučaju jackpota od 200 milijuna eura, pobjednik bi mogao uzeti 140 milijuna eura u gotovini nakon poreza i naknada.

Kada se razmatraju porezi, preferira se paušalni iznos. Investicijski stručnjaci slažu se da paušalni iznos ima potencijal za generiranje povrata veći od zajamčenog minimuma od 200 milijuna dolara. Prvi korak je da odredite koliki dio isplate u gotovini namjeravate potrošiti odmah.

Jedna od glavnih briga je da bi nemarni pobjednici mogli protratiti svoje bogatstvo na sebe, svoje voljene i vrijedne ciljeve. Dokumentirano je da su poznati ljudi, sportaši i obični ljudi koji su osvojili na lutriji protraćili svoje bogatstvo do te mjere da su podnijeli zahtjev za bankrot.

Opcija anuiteta

Rate se isplaćuju kao jedna trenutna uplata nakon koje slijedi 20+ rata.

Glavna prednost dobivanja anuiteta sa značajnom svotom novca je duševni mir koji dolazi sa spoznajom da nikada nećete ostati bez novca barem sljedećih 30 godina. To bi moglo olakšati fiskalno konzervativne ljude ili ljude koji ne mogu kontrolirati svoje navike potrošnje.

Međutim, opasnosti postoje. Tijekom 30 godina, subjekt koji isplaćuje može iscrpiti svoje resurse. Naravno, uvijek riskirate da ne živite dovoljno dugo da potrošite svoje bogatstvo.

Dodatno, tu je i problem poreza na nekretnine, koji bi bili naplaćeni na vašu imovinu po vrlo visokoj stopi ako biste umrli prije nego što su sve rate isplaćene.

Najpopularnija metoda za preuzimanje dobitaka

Općenito, manji dobici mogu se tražiti kao gotovina putem registriranih i legitimnih lutrijskih prodajnih mjesta. Za veće količine, neke države poslati poštom. Za jackpotove i iznimno velike iznose najbolje je doći putem bankovnih prijenosa. Poželjno je izbjegavati korištenje kriptovaluta jer su nestabilne i mogu ugroziti vaša sredstva.

Oporezuju li se dobici na lutriji?

Svaka nagrada koju dobijete, bilo da se radi o novcu, predmetu, putovanju ili usluzi, podliježe oporezivanju. Tržišna vrijednost većine nagrada ono je što se koristi za izračun poreza.

Dobici od lutrije podliježu istim poreznim stopama kao i drugi oblici prihoda. Budući da je to slučaj, vaši će prihodi podlijegati porezu na dohodak po istoj stopi kao i vaša redovita plaća. Svake godine morate prijaviti cijeli iznos koji dobijete u svojoj poreznoj prijavi.

Pretpostavimo da ste osvojili 50.000 € na lutriji 2020. i odlučili ste to primiti u obliku anuiteta. Morat ćete uključiti ovaj iznos u svoj oporezivi dohodak za 2020. Ista stvar ako uzmete paušalni iznos u 2020. Ovaj iznos također morate zabilježiti. Porezni kalkulator je neophodan uređaj za ovu svrhu.

Vaši će dobici podlijegati automatskom zadržavanju novca od poreza. Preostali dio vaše porezne obveze na tu nagradu dospjet će kada podnesete poreznu prijavu.

Osim toga, dobici na lutriji smatraju se dijelom imovine pojedinca. To znači da će nakon vaše smrti vaše imanje podlijegati plaćanju poreza na nasljedstvo (IHT) od strane vaših nasljednika. Vaša se imovina može sastojati od novčanih sredstava, nekretnina ili druge vrijedne imovine.

Istina je da ako osvojite jackpot, poreznici će vam pokucati. Međutim, to ne znači da ne možete pronaći načine u okviru zakona da minimalizirate svoj dug prema njemu. Uzimanje isplate anuiteta svake godine može vam pomoći da ostanete u nižem poreznom razredu i smanjite svoju poreznu stopu, ovisno o tome koliko dobitka.

Doniranje mnogo novca u dobrotvorne svrhe može pomoći u smanjenju vašeg oporezivog prihoda. Možete dati znatne iznose u dobrotvorne svrhe, a da vam još uvijek ostane dovoljno novca za osobnu upotrebu, ovisno o iznosu koji osvojite.

Namjeravate li svoje novostečeno bogatstvo potrošiti na svoje najbliže? Pažljivo razmotrite svoje metode. Porez na darove ne primjenjuje se na novčane darove ispod određenog praga. Niti će se donacije davati izravno medicinskim školama ili višim školama.

Ako izravno plaćate majčin medicinski račun ili školarinu svog najbližeg prijatelja, nećete morati prijaviti transakciju kao dar u porezne svrhe.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak