Vijesti

November 22, 2022

Isplate u milijardama dolara izazivaju groznicu lutrije

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Jedan sretni dobitnik još nije preuzeo 1,3 milijarde dolara Mega Millions jackpot lutrije u kolovozu. Promatrači lutrije čekaju tko će dobiti dobitak. Do tada je sama količina vrijednosti dobitka potaknula ponovno zanimanje za kupnju srećki na globalnoj razini. Kao najbolji izbor za dolar ili dva, velike lutrijske nagrade privlače milijune potrošača koji kupuju listiće svaki tjedan. Kada igrači kupe listiće skupljaju se ogromni jackpotovi koji obaraju rekorde, ali nitko ne pobjeđuje. 

Isplate u milijardama dolara izazivaju groznicu lutrije

Jackpot se prebacuje na datum sljedećeg izvlačenja i nastavlja se skupljati sve dok netko ne odabere dobitne brojeve. Evo popisa najvećih jackpot nagrada u povijesti moderne lutrije.

Najvrjedniji jackpotovi na svijetu dolaze iz Španjolske, gdje Španjolska božićna lutrija nudi najveće jackpotove na svijetu. U 2012. ukupni nagradni fond iznosio je 4,25 milijardi američkih dolara u 2022. 

Međutim, nagrade se dijele između više dobitnika u cijeloj zemlji. U 2016. najveći nagradni fond iznosio je približno 2,4 milijarde dolara. U 2020. najveća nagrada iznosila je oko 2,89 milijardi dolara. Ulaznice su unaprijed otisnute s 5-znamenkastim brojevima. Svaki set brojeva prodaje se većem broju različitih kupaca, što rezultira s nekoliko pobjednika za glavnu nagradu.

Ujedinjene države

Ljubitelji lutrije diljem svijeta sudjeluju u američkim Mega Millions i Powerball lutrijske igre. U siječnju 2016. tri dobitnika Powerballa iz Kalifornije, Tennesseeja i Floride podijelila su jackpot od 1,586 milijardi, najveći jackpot na svijetu do danas. U 2018., jedan pobjednik Mega Millionsa iz Južne Karoline otišao je s 1,537 milijardi dolara prije oporezivanja.

U Sjedinjenim Državama interna služba za prihode uzima 24% svih dobitaka na lutriji u iznosu većem od 600 USD. Za pobjednike izvan zemlje, porezni račun je veći i iznosi 30%. 

Povijesno gledano, lutrijske nagrade počele su kao anuitetne isplate, koje su se svake godine dijelile dobitnicima. Međutim, s globalnom popularnošću lutrije, rukovoditelji sada nude mogućnosti isplate. Dobitnici na lutriji često prihvaćaju gotovinsku opciju, što pojedinca odmah svrstava u viši porezni razred kod novopečenih bogataša.

Europska unija

Srećom za europske dobitnike, jackpotovi u regiji su oslobođeni poreza. Vlada pronalazi druge načine za dobivanje sredstava oporezivanjem lutrije osim dobitaka. U Velikoj Britaniji, operater igara i vlada podijelili su oklade. 

Camelot, operater, stavlja lavovski dio svoje zarade na upravljanje lutrijom i zadržavanje dobiti. Vlada koristi sredstva za važne javne projekte u okviru Camelotove inicijative za dobre svrhe. Do danas, najveći jackpot u povijesti Europe je isplata od 235 milijuna dolara Euromillions 2022. godine.

Filipini

Online lutrija nagrade na Filipinima zaslužuju počasno priznanje. Svaka nagrada veća od milijun dolara je čudo. Godine 2018. dva su dobitnika podijelila jackpot od 21 milijun dolara, što je u to vrijeme bio najveći iznos ikada osvojen na Filipinima.

Najveći dobitnik jackpota u povijesti je Gloria Mackenzie. Prije nego što je Mackenzie umrla 2021., vinula se u povijesne knjige 2013. kao najveći pojedinačni dobitnik Powerball listića s jackpotom od 590 milijuna dolara. Nakon što je uzela opciju isplate i platila porez, odnijela je kući 278 milijuna dolara. 

Polovicu dobitka dala je sinu, koji je kao punomoćnik također upravljao njezinim novcem. Godine 2019. tužila je svog sina i financijskog savjetnika kojeg je on odabrao zbog kršenja fiducijarne obveze zbog odabira investicijske strategije, za koju je tvrdila da ju je koštala milijune u naknadama s malim povratom. U vrijeme pobjede, Gloria je bila 84-godišnja udovica s malo obrazovanja o financijskom menadžmentu.

Važno je napomenuti da velike nagrade dolaze s odgovornostima. I dobitnici milijuni i milijarde dolara traže savjete od odvjetnika i financijskih savjetnika o tome kako upravljati i ulagati sredstva. Dobitnici primaju brojne zahtjeve za donacije i poklone, što je razlog zašto mnogi anonimno prihvaćaju velike isplate ili trebaju vremena da dovedu stvari u red prije nego što se jave i zatraže velike jackpot dobitke.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Najnovije vijesti

Od ispočetka do Jackpota: dobitak žene iz Južne Karoline od 300.000 dolara
2024-04-15

Od ispočetka do Jackpota: dobitak žene iz Južne Karoline od 300.000 dolara

Vijesti