Vijesti

October 27, 2023

Uplink: prolaz koji mijenja život do impresivnog igranja

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Sjećate li se obiteljskih računala? Prije ere tableta, obitelji srednje klase kupovale su precijenjena računala u sumnjivim trgovinama računalima koja bi dijelila cijela obitelj. Međutim, zbog nedostatka tehnološkog razumijevanja među djecom i odraslima, ova bi računala brzo postala troma, opterećena sumnjivim preuzimanjima i sumnjivim alatnim trakama. Tek kad se moj brat odselio, istinski sam se zadubio u PC igrice.

Uplink: prolaz koji mijenja život do impresivnog igranja

Preporuka koja će vam promijeniti život

Za moj 14. rođendan mama mi je kupila računalo za igrice koje je, unatoč precijenjenosti, postalo ulaz u potpuno novi svijet igranja. Kao netko tko je bio upoznat samo s besplatnim Flash igrama na Newgroundu, tražio sam preporuke od raznih zajednica o tome koje igre mogu igrati na svom zastarjelom računalu. Jedna je osoba predložila hakersku igricu koja se zove Uplink i ta mi je preporuka promijenila život.

Svijet uplinka

Uplink je simulator hakiranja koji odaje počast klasičnim hakerskim filmovima poput Tenisica i Hakera. U igri preuzimate ulogu hakera koji obavlja različite zadatke, poput mijenjanja identiteta i uništavanja podataka. U početku je hakiranje jednostavno kao korištenje razbijača lozinki, ali igra brzo uvodi nove koncepte poput brisanja zapisa i navigacije kroz mreže. Iako igra pruža pomoć u igri, svladavanje određenih koncepata zahtijeva pokušaje i pogreške, što može dovesti do toga da vas uhvate i završi igru.

Uživljavanje i angažman

Prije Uplinka, moje iskustvo igranja vrtilo se oko igara u arkadnom stilu kao što su Mario, Grand Theft Auto i Alien Hominid. Uplink je, međutim, ponudio drugačiju razinu uranjanja i angažmana. Njegov ambijentalni soundtrack, retrofuturistički vizualni efekti i jedinstveni gameplay osvojili su me kao nijedna druga igra prije. Postao sam opsjednut, istraživao sam sve o igri i njezinim programerima, kupovao njihove druge igre, pa čak i čitao Uplink dizajn dokumente.

Snaga emocija

Ono što izdvaja Uplink je njegova sposobnost da izazove niz emocija. Iako igra može biti zabavna, ona također izaziva napetost, frustraciju i paranoju. Ovaj namjerni odabir dizajna poboljšava iskustvo, čineći da se igrači uistinu osjećaju kao pravi hakeri. Uplink dokazuje da igra ne mora biti isključivo usmjerena na zabavu da bi bila učinkovita i nezaboravna.

Izvan zabave

Ideja da igre trebaju biti samo zabavne je ograničavajuća. Baš kao što horor igre imaju za cilj uplašiti, a ne zabaviti, Uplink pokazuje da istraživanje šireg raspona emocija može stvoriti dojmljivije iskustvo igranja. Igre imaju potencijal izazvati napetost, paranoju i euforiju, te je neophodno prihvatiti te emocionalne reakcije u dizajnu igre.

Zaključak

Uplink je revolucionirao moje iskustvo igranja i otvorio mi oči za mogućnosti dizajna igara. Pokazalo mi je da igre mogu biti više od obične zabave; mogu biti impresivni, potaknuti na razmišljanje i emocionalno angažirati. Utjecaj Uplinka nadilazi njegovu mehaniku igranja, služeći kao dokaz moći pripovijedanja i umijeća razvoja igre. Dakle, sljedeći put kada budete igrali igru, razmislite o emocijama koje izaziva i cijenite dubinu i utjecaj koji može imati.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Desetljeće snova: Kako osvajanje £10,000 mjesečno tijekom 30 godina mijenja živote
2024-05-07

Desetljeće snova: Kako osvajanje £10,000 mjesečno tijekom 30 godina mijenja živote

Vijesti