Ujedinjeno Kraljevstvo

Kupnja srećki je iznimno popularna u Engleskoj. Zapravo, više od 70% Britanaca redovito kupuje karte. Za samo dvije funte igrač ima priliku osvojiti unosan jackpot. Nacionalna lutrija ima niz popularnih igara, kojima upravlja Camelot UK, tvrtka licencirana od strane komisije za kockanje u zemlji.

Još jedna prednost za već ekspanzivnu prodaju ulaznica je to što su lutrije isključene iz zakona koji ograničava kockanje na stanovnike mlađe od 18 godina. Britanci od 16 godina mogu kupiti srećke. Dobitnici mogu odabrati paušalna plaćanja, atraktivan bonus za bolje koji ne moraju prihvaćati obročna plaćanja.

Ujedinjeno Kraljevstvo
Povijest
Povijest

Povijest

Engleska je pokrenula nacionalnu lutriju 1566.-1569. nakon što je kraljica Elizabeta odabrala lutriju kao sredstvo za prikupljanje sredstava za popravke u luci. Stanovnici koji su si mogli priuštiti srećke nisu vjerovali vladi te su tu zabavu smatrali nemoralnim.

U to vrijeme kockari su kupili samo 10% od dostupnih 400.000 dostupnih ulaznica. U sljedećim desetljećima, engleska vlada prodala je prava na srećke brokerima. Brokeri su unajmili trkače za prodaju karata. Često su brokeri prodavali dionice tiketa onim kockarima koji su se htjeli kladiti, ali nisu imali novca za punu cijenu karte.

Osim javnih lutrija, privatne lutrije također su prikupljale novac za dobre svrhe. Na primjer, jedna lutrija prikupila je novac za pomoć skupini da se smjesti u Jamestownu u Americi. Do 1826., nakon 250 godina rada, vlada je odustala od lutrije, što su kritičari i neke parlamentarne frakcije ismijavali.

Lutrija danas u Engleskoj

Današnja klima lutrije u Ujedinjenom Kraljevstvu uvelike se razlikuje od njezinih skromnih početaka. Najpopularnija lutrija u Britaniji započela je 1994. godine, pod nazivom UK National Luttery. Godine 2002. naziv se mijenja u Lotto. Igrači biraju šest brojeva od 1 do 50 ili prihvaćaju nasumične brojeve za samo 2 funte po retku.

Kladionik može kupiti čak sedam linija za svaki listić i kupiti do 10 listića u jednoj kupnji. Ulaznice lutrije dostupne su svaki dan online, u poštanskim uredima i u nekoliko lokalnih trgovaca.

Do 2005. Komisija za kockanje Ujedinjenog Kraljevstva regulirala je licencirane ustanove za kockanje u Engleskoj. Pokrenuta kako bi zaštitila i kladitelje i operatere, Komisija se pridržava strogih zakona i pažljivo provjerava tvrtke prije izdavanja licence za rad unutar granica Ujedinjenog Kraljevstva.

Za kladionike, lutrija nudi priliku za primanje značajnog novca za malo ulaganje. Dobitnici trebaju spojiti samo šest brojeva da bi dobili glavnu lutriju. U slučaju višestrukih dobitnika, nagrada se dijeli na jednake dijelove.

Počevši od 5 milijuna funti za subotu i 2,5 milijuna za izvlačenje u srijedu, pot se nakuplja do sljedećeg izvlačenja, ako nitko ne pobijedi. Nakon što jackpot dosegne veći od 22 milijuna funti, prikupit će se posljednji put prije nego što regulatori podijele nagradu među kladionicima koji su odabrali najviše odgovarajućih brojeva.

Budućnost lutrije u Engleskoj

Od 2020. pandemija Covid-19 stvorila je situaciju koja je prisilila posjetitelje kasina unutra. Neki od ovih kladitelja okrenuli su se lutriji, što značajno pridonosi rastu online kockanja. Kao rezultat toga, Komisija preispituje svoje politike kako bi razumjela kako najbolje zadovoljiti potražnju za kockanjem za online kladionicima.

Regulatori su već krenuli prema strožim postupcima provjere dobi za kockare. Kako popularnost kupnje online lutrijskih listića nastavlja rasti, Britanci se suočavaju s ružnošću ovisnosti o kockanju. Neke politike namijenjene su obuzdavanju ovisnosti za one koji ne mogu sami pratiti ponašanje.

U nadolazećim godinama, stroži propisi mogli bi utjecati na tržište, jer Komisija nastoji održati čvrstu vladavinu politikama koje se postavljaju za zaštitu Britanaca i ustanova koje prodaju srećke. Visoke kazne čekaju one koji ne ispunjavaju britanske propise o klađenju. Potencijal tržišta potiču Britanci koji traže zabavu i nadaju se osvajanju velikih svota novca.

Povijest
Jesu li lutrije legalne u Engleskoj?

Jesu li lutrije legalne u Engleskoj?

Godine 1993. Zakon o nacionalnoj lutriji Ujedinjenog Kraljevstva postavio je okvir za reguliranje engleske lutrijske infrastrukture. Lutrija je važan aspekt britanskog društva iz pravne perspektive. Do 1994. prva lutrija održana je u studenom. Osnovana za prikupljanje sredstava za dobre svrhe, lutrija je prikupila više od 35 milijardi funti od svog osnivanja i isplatila potrošačima više od 59 milijardi funti u novcu.

Zakon o nacionalnoj lutriji uspostavio je prvi ured za nacionalnu lutriju, koji upravlja raspodjelom prihoda od lutrije. Camelot je osvojio prvu britansku licencu za lutriju u postupku nadmetanja. Nacionalni ured za lutriju Ujedinjenog Kraljevstva regulira lutriju putem nacionalne komisije osnovane 1999. godine. Parlament je 2005. godine uspostavio Zakon o kockanju kako bi kontrolirao sve kockanje, prenoseći ovlasti na lokalne vlasti.

Do 2006. godine Zakon je otvorio put za osnivanje Povjerenstva za kockanje Ujedinjenog Kraljevstva, koje je preuzelo kontrolu nad regulatornim obvezama za lutriju 2013. kada je preuzelo odgovornosti Nacionalne komisije za lutriju. Komisija štiti potrošače, regulira tvrtke, provjerava operatere i osigurava da se najveći prihodi raspodijele u dobre svrhe.

Licenciranje

Godine 2007. Komisija za igre na sreću izdala je Camelotu obnovljenu dozvolu za vođenje lutrije. Čak i uz postupak nadmetanja, tvrtka je 2009. godine dobila svoju treću licencu. Iako su regulatori predviđali da će licenca trajati samo deset godina. Produžen je do 2023.

U početku u vlasništvu četiriju investitora, uključujući Fujitsu Services i Royal Mail Enterprises, Camelotovi originalni vlasnici od tada su prodali udjele u mirovinski plan učitelja Ontarija.

Druge dužnosti Camelota uključuju marketing novih lutrijskih proizvoda, dizajniranje igara i pružanje zaštite potrošača. Kao priznanje Camelotovom uspjehu, Britanija nastavlja obnavljati ugovor s tvrtkom i prepoznati njezin uspjeh u postizanju bitnog prikupljanja sredstava za vitalne ciljeve, uključujući 500 milijuna funti prikupljenih 2012. za Olimpijske igre u Londonu.

Jesu li lutrije legalne u Engleskoj?
Omiljene igre lutrije engleskih igrača

Omiljene igre lutrije engleskih igrača

Online trenutne pobjede

Za igrače koji žele trenutnu pobjedu, online trenutni dobici su ulaznica. Neke igre s trenutnim dobitkom su poput kartica za struganje, a druge uključuju interaktivnu igru, poput bacanja kockica. Temeljena isključivo na sreći, igra ne zahtijeva nikakve vještine ili mentalnu oštrinu za pobjedu. Igrači se registriraju za igru Instant Win. Sudionici mogu 'kupiti' ili 'probati'. Isprobajte igre su besplatne, ne zahtijevaju plaćanje i ne nude isplatu. Međutim, cijena igranja igara kako biste iskoristili priliku za pobjedu variraju do 5 funti. U igri Instant Win od 5£, igrač riskira da osvoji milijun funti.

Loto HotPicks

Jedna vruća karta je Lotto HotPicks. Fleksibilnost je ključna za privlačnost, jer kladitelji mogu birati između 1 do 5 brojeva. Odabir odabira 5 ili odabira 1 košta igrača samo £1 po liniji. Subotom i srijedom HotPicks izvlači dobitne brojeve. Dobitni listići moraju odgovarati svim brojevima.

Lopta groma

Thunderball nudi kladionicima šansu od pola milijuna za samo 1 funtu. Uz izvlačenja u subotu, petak i srijedu, igrači kupuju ulaznice s pet brojeva od 1 do 39, plus broj Thunderball odabran između brojeva od 1 do 14. Lucky Dip je također dostupan za Thunderball, dajući potrošačima mogućnost kupnje ulaznice s slučajni broj. Kao i druge igre, igrači mogu koristiti svih sedam linija po listiću, uz ograničenje kupnje od 10 listića - Thunderballova najveća nagrada iznosi 500.000 funti.

EuroMillions

EuroMillions privlači igrače iz cijelog svijeta. Igrači kupuju ulaznice iz Irske, Belgije, Monaka, Španjolske i niza drugih zemalja. Nije ni čudo što je nagrada previsoka, jer pobjednici u nekim slučajevima kući nose 174 milijuna funti. Ljudi plaćaju 2,50 funti po redu za ulaznice tijekom cijelog tjedna, nadajući se da će osvojiti jackpot u utorak i petak navečer.

Sa sedam linija na listiću i ograničenjem od 10 listića za igrače koji se odluče kladiti na više listića, igrači diljem svijeta potiču eksponencijalni rast jackpota. Ulaznice su dostupne na mobilnim aplikacijama, na web stranicama lutrije ili u prodavačima diljem zemlje do 19:30 navečer izvlačenja.

Odabirom pet brojeva od 1 do 50, plus nekoliko brojeva sretnih zvijezda od 1 do 12, kladitelji mogu ući u pobjedu. Neki preferiraju Lucky Dip, postupak odabira slučajnih brojeva. Dobitnici odgovaraju i glavnom i broju sretne zvijezde kako bi osvojili nagradu.

Omiljene igre lutrije engleskih igrača
Načini plaćanja u Engleskoj

Načini plaćanja u Engleskoj

Gotovina i kredit

Novac je kralj kada je riječ o lutriji u Velikoj Britaniji. Zapravo, godinama su regulatori zahtijevali gotovinu za kupnju srećke ili kartice za struganje. S obzirom da je sada dostupno više lutrija i mnogi građani koji su zbog pandemije prisiljeni ostati kod kuće, način kupnje srećki se razvija.

Iako kladitelji još uvijek mogu kupiti ulaznice u više od 5000 poštanskih ureda i trgovaca u cijeloj regiji, srećke su sada dostupne i online. Camelotova stranica nudi igračima mogućnost kupnje ulaznica za Daily Play, EuroMillions, Thunderball i UK Lotto. Ako koriste britansku debitnu karticu, igrači koji osvoje dobivaju dobitke koji se vraćaju na debitnu karticu korištenu za kupnju tiketa.

Izravno zaduženje

Inovativno način plaćanja za Nacionalnu lutriju uključuje opciju izravnog terećenja. Uz bankovni račun, igrači mogu dopustiti terećenje jednom mjesečno za plaćanje srećki. Ne naplaćuju se dodatne naknade. Jednostavno odaberite igru. EuroMillions, Thunderball i Lotto prihvaćaju plaćanja izravnim terećenjem. Odaberite brojeve ili nasumično odaberite Lucky Dip. Odaberite dane izvlačenja za svaku omiljenu igru. Odaberite kontinuirano, izravno terećenje na mreži.

Nakon registracije i davanja podataka o plaćanju, igrači izravnog terećenja su spremni. Plaćanja za kupnju srećki nastavljaju se automatski i kontinuirano sve dok igrač ne obavijesti Nacionalnu lutriju o želji da poništi autorizaciju izravnog terećenja.

Načini plaćanja u Engleskoj
Pitanja

Pitanja

Koje su igre lutrije dostupne u Velikoj Britaniji?

Britancima su dostupne razne lutrijske igre. Loto je popularan u Engleskoj, ali EuroMillions dolazi do igrača diljem svijeta, podstičući visoke iznose jackpota. Britanci također biraju kartice za struganje Instant Win, Thunderball i Lotto Hotpicks. Sve glavne igre lutrije u UK-u nude značajne nagrade pobjednicima. Za okladu, igrači biraju željene brojeve, nadajući se da će odgovarati dobitnim brojevima za svako izvlačenje lutrije.

Koliko se prihoda od lutrije dijeli u dobre svrhe?

Nacionalna lutrija Ujedinjenog Kraljevstva zadržava samo 1% prihoda od lutrije. 95% se dijeli na dobitnike lutrije i dobre svrhe. 4% se primjenjuje na kompenzaciju operativnih troškova. Kao jedna od najučinkovitijih i najučinkovitijih lutrijskih ustanova na globalnoj razini, lutrija UK koristi prihode kako bi napravila razliku u cijeloj zemlji.

U 2017. projekti umjetnosti, sporta, očuvanja baštine, zdravlja, okoliša i obrazovanja dobili su postotak prihoda od lutrije.

Popularnost Nacionalne lutrije Ujedinjenog Kraljevstva u oštroj je suprotnosti s kritikama koje su zagovornici lutrije primili na početku legalizacije lutrija u zemlji. Pokrećući rast na nacionalnoj i međunarodnoj razini, igrači nastavljaju riskirati za osvajanje velikih jackpota.

Od 500.000 funti do više od 60 milijuna funti, jackpotovi rastu u tandemu s povećanjem sudjelovanja Britanaca u igricama diljem zemlje. Poznata po učinkovitim operativnim praksama, Komisija i njezin izvođač, Camelot, stvorili su robusnu lutrijsku infrastrukturu koja nastavlja prikupljati milijune kao potporu važnim javnim i društvenim projektima diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Pitanja

Najnovije vijesti

Lutrije u različitim zemljama
2022-08-09

Lutrije u različitim zemljama

Lutrija je prisutna u mnogim zemljama više od jednog stoljeća. Vlade su ih koristile za prikupljanje prihoda za različite projekte, ali i za zabavu svojim ljudima. U većini mjesta, lutrija nije bila mrštena kao drugi oblici kockanja. Do danas su lutrije još uvijek vrlo popularne diljem svijeta. Internet ih je učinio još praktičnijim sada kada igrači mogu pristupiti lutriji čak i izvan svojih zemalja. Ovdje su neke od najvećih lutrija diljem svijeta po zemljama.